Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilir. Dünya ayçiçeği üretimi son yıllarda 40 milyon ton civarında olup, Türkiye üretimde ve ekim alanlarında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Sarı renkte büyük çiçekler açan ayçiçeği protein ve vitamin açısından zengin, bol enerji veren, besin değerleri yüksek bir besindir. A, E, K ve B grubu vitaminlerinin yanında, çok az bitkide bulunan D vitamini de bulunur. Ayçiçeği kolesterolü düşürmeye ve damar sertliğini gidermeye yardımcı olur. Vücuda ve zihne enerji ve kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve sinir hastalıklarına karşı faydalıdır.
Geri Dön